Sara Rudolfsson (S) sneglar nu åt V och KD för att få majoritet i fullmäktige. Foto: Henrik Friberg

Nya koalitioner väntar i Olofström

Publicerad

För första gången sedan 2006 har inte Socialdemokraterna majoritet i Olofströms kommun längre. Sverigedemokraternas framgångar petar partiet från det ensamma styret. Nu väntas nya koalitioner bildas i kommunen.

Socialdemokraterna gjorde ett dåligt kommunval i Olofström, sett till hur kommuninvånarna tidigare har röstat. För första gången på 12 år har partiet inte längre egen majoritet i fullmäktige. Nu väntas ett flertal överläggningar för att partiet ändå ska kunna styra kommunen.

– Vi ska träffas i partistyrelsen i kväll och diskutera vilken slags samverkan vi ska för att ha en stabil majoritet i fullmäktige, säger Sara Rudolfsson (S), kommunalråd i Olofström.

Vilka partier kan ni tänka er att styra tillsammans med?

– Alla utom Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Det skapar dock vissa frågor, eftersom både Miljöpartiet och Liberalerna tappar sina mandat i fullmäktige. Kvar att samverka med blir då Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

– Vi har samarbetat bra den här mandatperioden trots att vi har haft egen majoritet, säger Sara Rudolfsson.

SD rycker framåt

Sverigedemokraterna fick 11 mandat i Olofström, men hade bara 10 namn på listan. Trots det är distriktsordföranden Björn T Nurhadi övertygad om att ingen stol kommer att stå tom.

– Vi får ta in dem som blev sent anmälda, som inte är tryckta på listan men godkända av länsstyrelsen. Så det blir inga tomma stolar. Jag hade väl väntat mig mer framgång i lite andra kommunföreningar och inte så pass mycket i Olofström, säger Björn T Nurhadi (SD).

Foto: SVT Design

Partistyrelsen träffas

För att Socialdemokraterna ska få fortsätta styra i majoritet krävs då troligen samverkan med både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, om siffrorna står sig.

– Vi ska träffas i partistyrelsen i kväll och diskutera vilken slags samverkan vi ska ha. Man kan ju styra i minoritet också, säger Sara Rudolfsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet