Anders Kjaersgaard är Kustbevakningens överdirektör. I klippet ovan berättar han om den nya Kustbevakningslagen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ny lag – nu får Kustbevakningen gripa brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya Kustbevakningslagen började gälla den första april i år. Den innebär att Kustbevakningen nu kan inleda förundersökningar i fler fall än tidigare. Och redan så här drygt en månad sedan den trädde i kraft, märks en skillnad i kustbevakarnas arbete.

Den nya lagen innebär att Kustbevakningen nu själva kan inleda förundersökningar i fall om bland annat sjösäkerhet, miljö- och vattenförorening, jakt och fiske samt fornminnen. Sedan tidigare utreder Kustbevakningen miljöbrott, sjö- och rattfylleri samt ordningsbot för vissa förseelser i sjötrafik.

I och med den nya lagen, ska kustbevakarnas arbete effektiviseras och Polismyndigheten avlastas.

– Den här utvecklingen gör att vi används effektivare. Vår kompetens och närvaro till sjöss tas till vara bättre i det uppdrag vi redan har, säger Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen.

Tanken är att ärenden inte ska tappa i tempo då det blir färre överlämningar mellan handläggare och myndigheter. Och redan efter en månad med den nya lagen, märker Anders Kjaersgaard en skillnad i arbetet.

– Det är ju tidigt och vi är inte i vår högsäsong, men ändå märker vi redan en ökning av antalet ärenden som vi hanterar, säger han.

Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Brottstyper där Kustbevakningen får rätt att inleda förundersökning

Lagen innebär att Kustbevakningen får inleda, leda och slutföra förundersökning avseende brott som rör:

  • Skyddslagstiftning i lagen om sjöfartsskydd, skyddslagen och lagen om skydd för geografisk information
  • Sjötrafik och sjösäkerhet i lagen om inrättande, utvidgning och avlysning av allmän farled och allmän hamn, lagen om inrättande, utvidgning och avlysning av allmän flottled, mönstringslagen, sjölagen, lagen om skatt på energi, lagen om vilotid för sjömän, fartygssäkerhetslagen, lagen om transport av farligt gods och barlastvattenlagen
  • Vattenförorening och miljö i lagen om åtgärder mot förorening från fartyg och miljöbalken i fråga om utsläpp från fritidsfartyg samt i fråga om otillåten hantering av ammunition som innehåller bly
  • Överträdelser av fiske- och jaktlagstiftning i jaktlagen, fiskelagen, lagen om EU:s förordningar om den gemensamma fiskeripolitiken och vapenlagen
  • Fornminnen och vrak i kulturmiljölagen, lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia
  • Sveriges maritima zoner i lagen om kontinentalsockeln och lagen om Sveriges ekonomiska zon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.