Timothy Bergfalk och Christina Karlsson, lärare i Karlshamn. Foto: SVT

Nyanställd får högre lön än erfarna kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Timothy Bergfalk på Väggaskolan har inte ens jobbat ett år – men har högre lön än flera kollegor på skolan.
– Det blir ett problem när de mer erfarna kollegornas löner inte utvecklas, säger han.

Att nyutexaminerade lärare får en högre lön än lärare med mer erfarenhet kan bli problematiskt för skolorna, enligt Lärarnas Riksförbund. Följden kan bli att mer erfarna lärarna söker sig till andra arbetsplatser för att göra karriär. Och att lärare byts ut drabbar i längden eleverna och deras resultat, menar Niclas Wahlgren, distriktsordförande på Lärarnas Riksförbund.

– Vi har börjat prata om trotjänartillägg eller något liknande för att man ska känna att det är värt att jobba kvar, säger han.

Högre lön än kollegorna

Timothy Bergfalk har sin första anställning som lärare på Väggaskolan. Han är nöjd med sin lön men berättar att det kan bli konstigt när han berättar för sina kollegor vad han tjänar.

– Det är intressant att jag har högre lön än kollegor som jobbat tio år, säger han.

Christina Karlsson som undervisar i svenska och tyska har arbetat som lärare i 28 år och hon ser flera anledningar till varför lönen borde höjas.

– Arbetsmiljön har förändrats väldigt mycket. Tidigare kunde jag lägga mer tid på undervisningen, i dag får jag lägga mycket tid på andra arbetsuppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet