Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionråden Christina Mattisson (S) och Erik Lindborg (KD) i klippet ovan. Foto: SVT

Nya regionstyrets första budget: Satsningar trots miljonunderskott

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kallade det nya regionstyret, bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, till pressträff där partierna presenterade sitt budgetförslag för 2023 och regionplan för 2023-2025.

Bland satsningarna lyftes främst att Hälso- och sjukvårdsnämndens budget utökas med 15, respektive 20 och 25 miljoner under åren 2023-2025, till vården för barn och ungas psykiska hälsa.

Budget visar på underskott

I det framtagna budgetförslaget räknar styret med ett underskott på 212,9 respektive 167,8 miljoner kronor under 2023 och 2024.

– Vi lever i en orolig tid, med hög inflation och ett krig i Ukraina som påverkar ekonomin. Det medför ökade pensionskostnader för kommande två år, säger regionrådet Christina Mattisson (S).

För att hantera kostnaderna har styret åberopat synnerliga skäl, vilket innebär ett undantag från att en budget behöver vara i balans.

– Det är ett extraordinärt läge. Det vore orimligt att göra nedskärningar motsvarande de kostnaderna i verksamheten.

Hör mer i klippet ovan.

Synnerliga skäl

I kommunlagens kapitel 11 står det att en budget ska upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. Undantag får göras om det finns synnerliga skäl.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.