Nya regler ska stoppa mobilmissbruk inom vården

Publicerad

”Det är mycket mobilanvändande på arbetstid”. Så uttrycker sig en kommunanställd i Olofström i en av de utredningar som kommunen gjort efter att personal inom äldreomsorg och LSS har använt privata telefoner på arbetstid. Nu vill socialnämnden att förvaltningen agerar.

Miroslav Milurovic (S) ordf socialnämnden i Olofström

– Vi har fått signaler om att man använder telefoner i tjänsten som vi inte tycker är okej. Det är få tillfällen men det har förekommit, säger Miroslav Milurovic (S).

Det finns redan idag regler inom socialförvaltningen som säger att det inte är tillåtet att surfa eller prata i privata telefoner på arbetstid. Men efter två incidenter har socialnämnden beslutat att förvaltningen ska ta fram nya riktlinjer. Hur de ska se ut är för tidigt att säga men måste anpassas efter att allt fler verksamheter digitaliseras.

Behöver telefon i tjänsten

– Det finns ett dilemma, för vår telefon är också ett arbetsverktyg där vi ska dokumentera och signera medicinlistor. Så vi behöver titta på var gränsen ligger, hur vi använder privata telefoner och i arbetet, säger Camilla Munther, socialchef.

Men att personal använder privata telefoner på arbetstid är inget stort problem på äldreboendet Brännaregården i Olofström.

– På vår avdelning är vi väldigt noga och påminner varandra om att lägga undan telefonen på arbetstid, säger Pia Börjesson, undersköterska.

Kollegan Jocelyn Chroscielewski har inte heller upplevt mobilmissbruk som något problem men att det är viktigt att hålla på reglerna.

– Det är vår arbetstid. Då ska vi jobba med äldre och hjälpa dem, säger hon.

Undersköterskorna Jocelyn Chroscielewski och Pia Börjesson upplever inte några problem med privat mobilanvändande. Foto: Ellinor Rostedt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olofström

Mer i ämnet