Den nya tobakslagen visar sig ställa till det för festivalens utskänkningstillstånd. Nu kan hela festivalen tvingas bli rökfri. Foto: Claudio Bresciani / Janerik Henriksson TT

Nya tobakslagen sätter stopp för rökning på Sweden rock

Uppdaterad
Publicerad

Det kan snart vara slutrökt på Sweden rock. Den nya tobakslagen, som börjar gälla den 1 juli, förbjuder rökning i alla typer av serveringsområden – vilket hela festivalområdet idag är.

I dagsläget har Sweden rock ett tillstånd som gör att det är tillåtet att dricka alkohol på hela området och därför räknas hela ytan som serveringsområde. Men nästa år blir området rökfritt i och med den nya tobakslagen – så länge festivalen inte förändrar området.

Två vägar framåt

Enligt Annette Ludvigsson, alkohol – och tobakshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge har festivalen två val, antingen göra hela området rökfritt, eller ha avgränsade serveringsområden, vilket gör att man inte kan dricka alkohol på hela området. Några rökrutor eller rökrum är inte tillåtet att ha.

Sölvesborg

– Det finns inte möjlighet att göra några undantag när det är utomhus utan det är totalförbud som gäller för hela serveringsytan, säger Annette Ludvigsson.

Sweden rocks vice vd och marknadschef Sofia Lindqvist Lacinai, säger till SVT att de inte har lagt någon tid ännu på att diskutera vad lagen kommer att innebära för festivalområdet.

– Vi är medvetna om att lagen kommer men det berör oss inte förrän nästa år. Men vi kommer följa hur andra evenemang senare i sommar hanterar tobakslagen och försöka lära oss av dem, säger Sofia Lindqvist Lacinai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet