Hör Seif Whaab i klippet ovan. Foto: Sigrid Hallqvist/SVT

Seif är en av 117 som fått anställning via nystartsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Seif Whaab från Ronneby har länge brottats med tillfälliga jobb. Men nu – via ett nystartsjobb – har han fått en anställning.

Det var för ett halvår sedan som enheten för arbetsmarknad och integration påbörjade årets satsning på nystartsjobb i Ronneby kommun.

– Vi har haft nystartsjobb i flera år. Men eftersom kommunala förvaltningarna inte kunde ta emot folk i lika stor utsträckning har vi även vänt oss till föreningar i år, säger Iwona Slojka.

Avgörande med bra matchning

Nyckeln till att få ut utrikesfödda och långtidsarbetslös i arbete är en bra matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande, menar hon.

– Språket och att hitta rätt kompetens kan vara en utmaning. Men där vi har lyckats med en bra matchning ser vi resultat.

Totalt har 117 personer fått anställning efter nystartsjobben i år. En av dem är Seif Whaab, som tidigare haft svårt att komma ut i arbete.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.