Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christian och Batuhan Konakci tvingas bo 300 mil ifrån varandra. Foto: SVT

Nytt hopp för äkta parets framtid – har fått jobb

Publicerad
Trots att Christian och Batuhan Konakci är gifta får de inte bo tillsammans i Sverige. Anledningen är att Christian, som är pensionär, anses av Migrationsverket tjäna för dåligt. Men nu har han efter flera motgångar lyckats få ett jobb, som förhoppningsvis ska uppfylla myndighetens krav.

Förra månaden kunde SVT rapportera om Christian och Batuhan, som tvingas bo 300 mil ifrån varandra trots att de är gifta. Det beror på att Batuhan inte beviljats uppehållstillstånd, då maken Christians pension inte anses tillräckligt hög för att kunna försörja Batuhan.

Vändning i sikte

Eftersom Christian dessutom är pensionär fick han ingen hjälp av Arbetsförmedlingen, annat än att han hänvisades till deras digitala platsbank. Istället tvingades han själv gå runt till olika butiker och verksamheter för att leta jobb. Men nu ser det ut att ha kommit en vändning.

– Jag har äntligen fått jobb. Det är en deltidstjänst som telefonförsäljare, där jag ska sälja telefonsystem till olika företag, säger Christian Konakci.

”Blandade känslor”

För att nå upp till Migrationsverkets krav på försörjningsstöd krävs det att han tjänar ett par tusenlappar i månaden.

– Det är väldigt blandade känslor. Dels eftersom jag aldrig har jobbat som det här förut, och för att jag tycker att jag som pensionär inte ska tvingas börja jobba igen. Men jag är också glad, det här kanske räcker för att tillfredsställa Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer