Christer Mattsson besökte Sölvesborg och talade om projektet.

Ökad tolerans i Sölvesborg

Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg blir först i länet med att specialutbilda skolelever i öppenhet och tolerans.
I dag presenterades projektet – som kommunen hoppas ska leda till ett bättre klimat bland unga.

Projektet, som egentligen är en arbetsmodell, startade och utformades i Kungälv i mitten av 1990-talet – kort efter det uppmräksammade mordet på 14-årige John Hron. I dag tillämpas modellen i 19 svenska kommuner – Sölvesborg blir nummer 20 och är först i Blekinge.

– Kort går det ut på att ett antal frivilliga tonårselever med olika bakgrund under ett läsår och under vuxen ledning träffas för utbildning, samtal och diskussioner. Viktigt är att det sker utanför skolmiljön där alla har sina fasta identiteter. Resultaten har varit fantastiska, säger Christer Mattsson.

I dag är toleransmodellen etablerad – hyllad av både regeringen och FN.

– Sölvesborg är en av de platser i Sverige där det finns en tradition av intolerans är en utmärkt kommun för detta arbetet, säger Christer Mattsson.

Kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund var i dag nöjd med att Sölvesborg blir först ut i Blekinge med att tillä,pa modellen.

– Det är nog först om flera år som vi kan se resultatet, men förhoppningsvis leder det till att vi får en mer kreativ och öppen kommun.

På måndag i nästa vecka väntas fullmäktige i Sölvesborg klubba förslaget som ursprungligen väckts av folkpartiets Lars Lamberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer