Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotografen Håkan Linder om väntetiderna för att få drönarbilder godkända. Foto: SVT

Explosionsartad ökning av ansökningar om att få drönarbilder godkända

Publicerad

Ansökningarna om att få drönarbilder godkända har exploderat i antal.

– Att få klartecken att publicera tar tre till fyra veckor och det håller inte, säger Håkan Linder, fotograf i Karlskrona.

Håkan Linder ger flera exempel på när de långa ansökningstiderna för att få spridningstillstånd leder till problem för professionella fotografer.

Det handlar om nyhetsbevakning, mäklare som vill lägga ut bilder på hus till salu eller organisationer och företag som snabbt vill kunna visa bilder på tävlingar, konserter och andra evenemang.

– Bilderna hinner bli gamla när det dröjer upp till en månad att få godkänt, säger han.

”Har ökat explosionsartat”

Lantmäteriet, som nekar eller tillåter spridningstillstånd för att publicera drönarbilder, håller med om att väntetiderna är ett problem. Men framhåller samtidigt att ansökningarna har ökat kraftigt. 2016 var det cirka 700 ansökningar och i år räknar myndigheten med över 30 000.

– Drönartekniken har gjort att väldigt många kan göra avbildningar från luften och antalet ärenden har ökat explosionsartat, säger Anders Wike, som är funktionschef för kart- och bildsekretess på Lantmäteriet.

Kommer öka ytterligare

Han säger samtidigt att väntetiderna kommer att öka ytterligare framåt. Lantmäteriet har nämligen sökt, men inte fått, mer pengar från regeringen för att korta köerna.

I klippet: Följ med till Stortorget i Karlskrona och se när Håkan Linder utför sitt arbete som drönarfotograf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.