Kön ringlar sig lång vid Marinmuseet i Karlskrona – turischefen Terje Viblom Pedersen berättar om hur antalet turister ökat den senaste tiden. Foto: SVT

Turistboom i Blekinge när många hemestrar – ”Sköt i höjden”

Publicerad

När många hemestrar i sommar istället för att åka utomlands har Blekinge blivit ett populärt besöksmål. De senaste veckorna har turisterna strömmat till länet – något som märks bland annat i Karlskrona.
– Här är det verkligen märkbart att det är fler turister, säger Terje Vidblom Pedersson, turistchef i Karlskrona.

Typiska semesterorter hade förra veckan ökad tillströmning av turister, visar data från Telia. Blekinge är ett av de län som haft störst ökning där resandet har ökat med elva procent vecka 28 jämfört med veckan innan.

– Det var en markant ökning förra veckan då vi såg att det sköt i höjden. Även om det inte har varit som besöksrekordåret 2019 så har vi faktiskt rapporter om omsättningsrekord de veckorna som varit nu, säger Terje Viblom Pedersen, turistchef Karlskrona.

Vidtagit åtgärder

Att resandet till Blekinge ökat ser turistchefen positivt på – trots coronaviruset. Han menar att både kommunen och näringslivet vidtagit åtgärder för att inte få en ökad smittspridning i länet

-  Vi har gjort ett antal åtgärder genom att skylta upp och informera, sätta ut handspritstationer och så handlar det om att skapa rörelse så att folk delar upp sig över hela kommunen och hela länet, säger Terje Viblom Pedersen.

Både vid Aspöfärjan och vid Marinmuseet i Karlskrona ringlade sig köerna långa i veckan. Se mer i klippet ovan och hör turistchefen berätta mer om turistläget.

Gotlands län + 54 procent

Kalmar län + 18 procent

Blekinge län + 11 procent

Hallands län + 6 procent

Dalarnas län + 4 procent

Jämtlands län + 2 procent

Västernorrlands län + 1 procent

Södermanlands län 0 procent

Norrbottens län 0 procent

Västerbottens län – 1 procent

Gävleborgs län – 2 procent

Värmlands län – 2 procent

Västmanlands län – 7 procent

Skåne län – 7 procent

Örebro län – 8 procent

Östergötlands län – 8 procent

Västra Götalands län – 9 procent

Jönköpings län – 10 procent

Kronobergs län – 12 procent

Uppsala län – 15 procent

Stockholms län – 20 procent

Sverige – 8 procent

Källa: Telia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer