Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om Blekinge får en getingsommar eller inte återstår att se. Tom Lindgren på Anticimex är expert på att bekämpa getingar. I klippet berättar han vad han rekommenderar att du ska göra om du redan nu stöter på en geting. Foto: TT/SVT

Ingen getingsommar i fjol – oklart läge efter trendbrottet

Publicerad

Fjolårets förväntade getingsommar uteblev och därför vet ingen hur årets säsong ska bli. I Blekinge förbereder sig man sig ändå för en sommar med många getingar.

De senaste decenniet brukar en så kallad getingsommar inträffa varannan sommar i Sverige och Anticimex hade väntat sig detta inför fjolåret. Så blev inte fallet och de fick genomföra 24 853 saneringar – vilket var färre än hälften så många än de 60 000 som de väntat sig. Nu råder en osäkerhet om det blir en getingsommar med många insekter och saneringsarbete eller inte.

– Det innebär att det blir ännu svårare för oss att prognosticera hur året i år ska bli men vi utgår från att det ska bli många getingar ändå, säger Tom Lindgren, servicechef i Blekinge.

Högsäsong under sommaren

Hans uppskattning från tidigare år är att bolaget gör ungefär 1 000 getingsaneringar ett vanligt år medan antalet saneringar en getingsommar kan vara uppemot 3 000. Blekinge är med sitt sydliga läge vid kusten vanligtvis ett av de mer getingtäta länen men även i Kalmar och Kronoberg finns många av de surrande djuren.

– De flesta samtalen brukar trilla in i juli, augusti och september. Det är då som getingsamhällena har byggt sig stora för att synas tillräckligt tydligt, säger Tom Lindgren.

I klippet ovan berättar Tom Lundgren vad han tycker att du bör göra om du redan nu ser en geting – som i så fall troligen är en drottning på jakt efter en boplats.

  • Förebygg vid platser där getingar gillar att bygga bon genom att sätta insektsnät för ventilationsgaller samt täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset.
  • På våren är det getingdrottningen som flyger omkring och letar boplats. Är man orolig att ett getingbo ska anläggas i närheten av bostaden och man ser en flygande geting, följ efter för att lokalisera var den bygger bo.
  • Du kan själv ta bort ett bo tidigt på säsongen när det är litet som en pingisboll. Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa. Bär skyddande kläder samt ha på dig mössa och handskar. När boet sedan vuxit till sig kan det vara riskfyllt att försöka ta bort det själv. Är man allergisk mot getingstick rekommenderas att man tar professionell hjälp.
  • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus så att du inte lockar till dig getingar.
  • Getingarna är också nyttodjur som äter upp skadeinsekter i våra trädgårdar och hjälper till viss del till med pollinering. Om ett bo sitter på ett ställe där getingarna inte besvärar oss människor kan man låta det sitta kvar.

Källa: Anticimex

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer