• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Olofströms kommun är mest generösa i Blekinge när det gäller att bevilja färdtjänst. Foto: TT

Olofström bäst i Blekinge på färdtjänst

I Olofström har 43 personer färdtjänsttillstånd per tusen invånare i befolkningen. Det är betydligt högre än rikssnittet som ligger på 32 personer. Även övriga Blekingekommuner ligger över riksgenomsnittet.

Rikssnittet har minskat stadigt sedan 1991, enligt Trafikanalys senaste färdtjänstrapport.

– Generellt kan man säga att tillgänglighetsanpassningen i den allmänna kollektivtrafiken går framåt, säger Sara Rhudin, expert på transporter och infrastruktur på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till nyhetsbyrån Siren.

Totalt är det cirka 316.000 personer i landet som har färdtjänsttillstånd, enligt de senaste siffrorna för 2016. Lägst antal personer i förhållande till befolkningen finns i Ockelbo och Ovanåker, där siffran ligger på 14 personer per tusen invånare.

Olofström i topp

I Blekinge ligger Olofström i topp med 43 personer per tusen invånare, sedan kommer Sölvesborg med 40 personer, Karlshamn med 37 personer, Ronneby med 36 personer och Karlskrona med 33 personer per tusen invånare.
 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer