Projektet finansieras av Skolverket och kommer att pågå i två och ett halvt år. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Miljonsatsning ska hjälpa nyanlända Olofströmselever

Publicerad

Olofström har i samarbete med Skolverket inlett ett projekt som ska hjälpa nyanlända och flerspråkiga elever nå sina mål i skolan. Projektet riktar sig till två förkolor, en skola och till Vuxenutbildningen. Fokus ligger på att eleverna ska förbättra sin svenska i både tal och skrift.

Att det här projektet sjösätts just i Olofström beror enligt Annika Sjöstedt, samordnare för riktade insatser för nyanländas lärande i Olofström, på att kommunen tagit emot många nyanlända.

– Vi såg ett behov av den här typen av insatser för att underlätta för de nyanlända att ta steget in i samhället, säger hon.

Kommer pågå i två och ett halvt år

Förra året gjorde kommunen upp en plan på vilken typ av insatser som skulle behövas för att underlätta för nyanlända och flerspråkiga barn och elever att nå sina mål. I december ansökte man om medel att genföra projektet och nu har man beviljats pengar till alla insatserna.

– Tillslut landade summan på 5,8 miljoner. Projektet kommer pågå i två och ett halvt år och består av flera olika insatser, säger Annika Sjöstedt.

Flera olika insatser

Projektet kommer att rikta sig till Vilboksskolan, Vilbokens förskola, Ekeryds förskola och Vuxenutbildningen. Insatserna består bland annat i att integrera språk och yrkesutbildning så att man lär sig svenska samtidigt som man lär sig ett yrke. Det kommer även införas en central språkplan på förskolan och lärarna kommer att utbildas i trauma medveten omsorg för att kunna möta eleverna på ett bättere sätt.

– Alla insatser syftar till att fler ska nå sina mål i skolan och få lättare att ta sig ut i arbetslivet, avslutar Annika Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.