Foto: SVT/TT

Psykiatriavdelning stängs efter omfattande coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åtta patienter och sexton ur personalen på Blekingesjukhusets vuxenpsykiatriska avdelning har smittats av corona. Nu stänger man avdelningen.

– Läget är ansträngt, säger Carina Söderholm, verksamhetschef vuxenpsykiatrin.

Nästan hälften av personalen och flera patienter på Blekingesjukhusets avdelning 28 ha insjuknat i covid-19. Hela personalgruppen testades i söndags efter att två anställda blivit smittade.

– Proverna visade att 16 ur personalen var smittade. Läget är ansträngt på avdelning 28 och vi väljer nu att stänga avdelningen, säger Carina Söderholm.

Intagningsstopp infört

Redan nu har ett intagsstopp införts på avdelningen, och nya patienter som behöver slutenvård tas in på andra psykiatriavdelningar för tillfället.

– Det är klart det blir problematiskt när vi får smitta inne på vårdavdelningar, oavsett om det är psykiatriska eller somatiska sådana. Vi har haft utbrott även på andra avdelningar tidigare, så det finns en plan för hur det hanteras. Men det är ett klart bekymmer när vi har medarbetare som blir smittade, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Avdelningen stänger från och med i morgon eftermiddag. Sjukhusledningen räknar med att kunna öppna avdelningen under söndagen igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer