Foto: Towe Olsson/SVT

Karlshamnsoppositionen kräver nämndordförandes avgång

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen krävde Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Karlshamn ordföranden och vice ordföranden i Nämnden för arbete och välfärds avgång.

I ett pressmeddelande riktar de tre oppositionspartierna skarp kritik mot ordförande Ulla Sandgren (S) och vice ordförande Sirkka Kahilainen (S) samtidigt som man kräver deras avgång.

Man tar avstamp i en förstudie om nämndens förehavande från ett revisionsbolag som kom i veckan. I rapporten står bland annat att nämnden har ”problem med grundläggande styrning av verksamheten samt osäkerhet kring ekonomisk uppföljning”.

Pekar på underskott och felaktigt behandlade ärenden

De senaste prognoserna pekar på ett underskott på 57 miljoner för nämnden. Något som Karlshamnsoppositionen också lyfter fram i sitt pressmeddelande. De påpekar även att revisorerna pekar på avsaknaden av ledning och styrning i nämnden.

I sitt pressmeddelande skriver man dessutom att ”minst två ärenden behandlats med ofullständiga underlag, Barnahus och Ansökan till Arbetsförmedlingen. Besluten i nämnden har därför blivit fel och sannolikt bryter de mot lagen.”

Med bakgrund av detta kräver partierna därför ordförande och vice ordförande i Nämnden för arbete och välfärds avgång.

Tänker inte avgå

Nämndens ordförande Ulla Sandgren (S) tycker att revisionens kritik är felaktig och meddelar att hon inte tänker avgå.

– Jag tänker inte avgå, säger hon och fortsätter:

– Jag delar inte revisionens kritik. Utan jag menar att vi har gjort många åtgärder och inte varit passiva som revisionen säger.

När det gäller oppositionens avgångskrav är hon inte speciellt upprörd.

– Det är kanske deras uppgift att kräva min avgång vid en sådan här situation. Men jag tänker inte avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.