Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föreningens ordförande och Elina Gustafsson (S) i klippet ovan. Foto: Håkan Linder

Ordförande i Karlskrona om njutningsäktenskap: ”Känner inte till det”

Publicerad

En företrädare för den shiamuslimska församlingen Al Rassol Kulturförening i Karlskrona är positiv till njutningsäktenskap, tidsbestämda giftermål mot betalning där syftet är sex. Det visar Uppdrag gransknings kartläggning.

– Jag vet inget om det, säger föreningens ordförande till SVT Nyheter Blekinge.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med ordförande för Al Rassol Kulturförening efter Uppdrag gransknings avslöjande om att en företrädare för Karlskronaföreningen, bland flera andra i landet, varit positiv till njutningsäktenskap.

Men enligt Al Rassols ordförande förekommer njutningsäktenskap inte i föreningen.

– Jag känner inte till det. Det finns inte sånt här, säger han.

Han säger också att den person som intervjuats inte är imam eller representerar föreningens styrelse.

Politiker vill se utredning

Al Rassol har, med undantag för 2021 då man inte ansökte om bidrag, mottagit lokalbidrag från Karlskrona kommun under flera år. Senast var 2020 då det handlade om 20 000 kronor.

Föreningen har även skickat in en ansökan om bidrag för 2022, men Elina Gustafsson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, vill se en utredning innan ett beslut tas.

– Vi ska besluta om lokalbidrag i kultur- och fritidsnämndens utskott nu på måndag, men jag har för avsikt att lyfta ut den här föreningen, för jag känner att vi behöver titta vidare på detta. Det här är något jag reagerat starkt på och fördömer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer