Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bayan Alkafre och Wafaa Firas Dawood är oroliga efter nedläggningsbeslutet. Foto: SVT

Oro bland asylsökande efter flyttbeskedet

Publicerad

Att asylboendet på Folkparksvägen i Ronneby kommer avvecklas har mötts av oro hos de boende – som nu inte vet var de kommer att ta vägen.

– Vi fick bara ett brev där det står att vi kommer flyttas inom två månader, säger Bayan Alkafre.

I brevet som Migrationsverket skickade ut till de asylsökande står det att boendet på Folkparksvägen ska avvecklas och att de kommer behöva flytta inom två månader – men inte vart. Nu är oron stor hos många av de boende, som tvingas flytta vidare i Sverige och börja om någon annanstans.

– Det kommer bli svårt. Här har vi vänner, vårdcentral och skola och har försökt anpassa oss till samhället. När vi nu måste flytta igen kanske vi inte längre har de här möjligheterna, säger Wafaa Firas Dawood.

”Har inte känt oss trygga”

Förra veckan rapporterade SVT Nyheter Blekinge om omfattande brister på asylboendet – där de boende bland annat vittnade om råttor i väggarna och läckande kranar och trasiga spisar. Samma dag sade Migrationsverket upp hyresavtalet med fastighetsägaren, och dagen efter meddelades Ronneby kommun om nedläggningsbeslutet.

– Det finns såklart även fördelar med att de stänger här. Den senaste tiden har vi inte känt oss trygga här, och det kanske kan bli bättre. Men tidigare bodde jag ute på landet, långt bort från städerna, och där är jag orolig för att hamna igen, säger Wafaa Firas Dawood.

– Det är mycket oroligt. Jag är rädd att vi kommer hamna långt från vårdcentraler och sjukhus där min mamma behöver behandlas, och kanske kommer jag förlora möjligheten jag har att gå i skola här och lära mig svenska, säger Bayan Alkafre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.