Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunal har diskuterat flera möjliga lösningar med arbetsgivare men än så länge gäller folkhälsomyndighetens riktlinjer. Foto: TT/SVT

Oro bland vårdpersonal – rädsla för smittspridning trots vaccin

Publicerad

Flera anställda inom vård och omsorg i Karlskrona kommun reagerar på att de som är vaccinerade ska gå till jobbet, även när en familjemedlem är hemma sjuk i covid-19. Nu är Kommunal i diskussion med arbetsgivare för att hitta lösningar.

– Där finns en stor oro bland våra medlemmar, säger Oskar Engström, fackligt ombud.

Enligt anställda har personal på flera särskilda boenden i kommunen smittats av coronaviruset, fast att de fått vaccin. Det ska bland annat ha skett på Ekliden, Elineberg och Björkbacken.

Flera medlemmar i Kommunal har kontaktat facket med oro om att smittas och föra den vidare utan att veta om det – antingen till kollegor, familj eller patienter och brukare.

– Man får komma ihåg att vaccinet inte ger fullt skydd och det är inte alla som vill ta det, för det är ju faktiskt frivilligt, menar Oskar Engström, som är fackligt ombud för anställda inom Karlskrona kommun.

”FHM bestämmer”

Kommunal har diskuterat flera lösningar med arbetsgivare, som exempelvis att tillfälligt stänga av den anställda med lön, så att denna kan vara hemma i karantän. Ett annat förslag är att se om vissa uppgifter kan göras hemifrån.

Men i dagsläget är regionens inställning att följa de nationella råden från Folkhälsomyndigheten.

– Jag kan förstå den oron och den finns hos mig också i viss mån, men det är ändå så det är bestämt. Det blir väldigt svårt att göra undantag lokalt, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

Hör mer av Wittesjös förklaring i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer