Foto: SVT

Oro för massangrepp av granbarkborrar

Publicerad

Den milda vintern och träd som fallit till marken på grund av stormen Gorm gynnar granbarkborren. Nu oroar sig skogsägare och Skogsstyrelsen för massangrepp till våren. Något som kan innebära stora ekonomiska förluster.

Granbarkborren är en mellan fyra och fem millimeter lång skalbagge som borrar in sig under barken på granar och där anlägger parningskammare, en process som kan döda granarna.

Den milda vintern innebär att baggarna har mer mat och att de tidigare kryper fram ur marken, där de övervintrat. De hinner då föröka sig om och om igen.

– En hona kan lägga 100 ägg och man kan ju tänka sig hur många det blir om hela trädet är fullt av granbarkborrar. Vi är riktigt oroliga för att det blir en masshärjning till våren, säger Helene Reiter, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Ronneby.

Stora ekonomiska förluster

Skogsbonden Britt-Marie Havby har förlorat hundratusentals kronor på grund av granbarkborrar och hon bekymrar sig för att den milda vintern och de nedfallna träden som stormen Gorm orsakat ska leda till ännu större skador på hennes skog. Granbarkborrarna är nämligen särskilt förtjusta i träd som ligger på marken eftersom de doftar gott och träden saknar skydd i form av till exempel kåda.

– Jag är rädd att granbarkborrarna lägger larver, som sedan kläcks och flyger ut och därefter angriper mina friska träd. Det skulle innebära stora ekonomiska förluster för mig, säger hon.

God skogshygien

För att det inte ska bli någon masshärjning av granbarkborrar uppmanar nu Skogsstyrelsen skogsägare att se över sin mark och ta bort angripna och nedfallna träd.

– Det gäller att ta bort träd som ligger ner, annars kan det bli stora problem, det kallar vi god skogshygien. Av oss kan man också få råd när man behöver ta ner angripna träd, säger Helene Reiter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.