Margit Nilsson är orolig för vilka konsekvenser det kommer att få när deltidsbrandkåren försvinner från Eringsboda. Foto: Daniel Falk/SVT

Oro över nedlagd deltidsbrandkår i Eringsboda

Publicerad

I mitten av februari förlorar Eringsboda sin deltidbrandkår under dagtid. Räddningstjänsten i Östra Blekinge kan inte längre bemanna deltidsavdelningen. Istället tar deltidsstyrkan i Holmsjö över.

– Det är klart att vi känner stor oro över att inte längre ha någon deltidsbrandkår här. Vi har haft många bränder genom åren och man vet hur fort det kan gå när det börjar brinna, säger Margit Nilsson, som är ordförande i Eringsboda hembygdsförening.

Men det är inte bara rädslan för bränder som oroar Eringsbodaborna.

– Räddningstjänsten gör så mycket mer än bara släcker bränder, de hjälper till vid sjukdomsfall i hemmen och vid trafikolyckor. Nu kommer alla utryckningar att ta längre tid, säger Margit Nilsson.

Brist på arbetsplatser

Det är bristen på arbetstillfällen i Eringsboda som gör att det inte går att upprättahålla beredskap där under dagtid.

– Det är ett glesbygsproblem som vi delar med övriga landet, säger avdelningschef Magnus Kärvhag vid Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Margit Nilsson förstår att det problem med att bemanna deltidsbrandkåren.

– Stora arbetsplatser har försvunnit i Eringsboda genom åren. Nu pendlar många till Ronneby, Karlskrona och till Kalmar och då kan man ju inte arbeta som deltidsbrandman.

Längre utryckningstider

I mitten av februari kommer deltidsbrandkåren i Holmsjö ta över räddningstjänsten i Eringsboda. i Holmsjö finns till skillnad från Eringsboda ett personalöverskott.

– Styrkan från Holmsjö kan vara på plats i tätorten inom tjugo minuter. Det är en förlängning med tio minuter mot idag. Men det är den bästa lösningen vi kan kan komma på, säger Magnus Kärvhag.

Men det är enbart under vardagar mellan klockan 06 och 18 som det inte kommer att finnas deltidsbrandmän i Eringsboda.

– Under kvällar och helger har vi två deltidsbrandmän som bor i Eringsboda och som kan rycka ut på larm, säger Magnus Kärvhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.