Magnus Gärdebring (M), oppositionsråd i Karlshamn. Foto: SVT

Oro i Karlshamn efter USA-sanktioner: ”Oerhört bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

När USA inför sanktioner mot Nord Stream 2 rör det upp känslor i Karlshamn.

– Om det får påverkan på hamnen så är det oerhört bekymmersamt, säger oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M).

Det var i tisdags som USA:s kongress röstade för att införa sanktioner mot bolag som arbetar med den ryska gasledningen Nord Stream 2. Mellan 2017 och 2019 tillät Karlshamns kommun lagring av cirka 50 000 rör i hamnen till projektet, trots den svenska regeringens avrådan.

Motstånd från M

Det var inte bara regeringen som var emot. Även Karlshamns oppositionsråd Magnus Gärdebring (M) har hela tiden varit motståndare.

Rysk gasledning i Östersjön

– De som drev i genom beslutet borde tänkt i genom konsekvenserna och de har tagit på sig ett väldigt ansvar. Nord Stream 2-projektet är fel för Europas säkerhets- och energipolitik och därmed skadligt för Sverige, säger han.

”Anledning till oro”

Nu är han oroad över vilka konsekvenser USA:s sanktioner kan få för Karlshamn.

– Så länge man inte vet vilka effekter det får så finns det anledning att vara orolig. Det kan bli problem om man har otur. Men vi hoppas att det inte ska få några effekter, säger Magnus Gärdebring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet