Orosanmälningar om barn som far illa ökar i hela länet.

Orosanmälningarna för barn ökar i hela Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Orosanmälningar om barn som far illa ökar i hela länet. Bara i Ronneby har anmälningarna fördubblats på tre år.

Barn som utsetts för brott har ökat mest – från endast sex fall 2017 har det ökat till 26 anmälningar förra året, berättar P4 Blekinge.

– Det kan vara ett barn som blivit misshandlat, rånat eller utsatt för sexuellt övergrepp, berättar Else-Mari Emilsson som är enhetschef på utredningsenheten för barn i Ronneby, till P4 Blekinge.

Gäller i hela Blekinge

Ökningen gäller inte bara i Ronneby. I Karlshamn har antalet orosanmälningar om barn nästan fördubblats sen 2015. Även i Olofström har ökningen varit tydlig sedan två år tillbaka. Vad beror detta på? Enligt Else-Mari Emilsson finns det flera orsaker.

– Befolkningsmängden har ökat i t.ex. Ronneby, antalet barn har ökat. Det gör ju också att det blir fler som kan anmäls in till socialtjänsten.

”Tandläkaren anmäler”

Även att andra samhällsfunktioner anmäler mer.

– Vi får in anmälningar från tandläkare idag. Det var inte så vanligt förut. Vi får in anmälningar från sjukvården och psykiatrin, säger Else-Mari Emilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer