Foto: TT

Orsakade massiv polisinsats – åtalas för falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

En anhörig till en polisman i Karlskrona slog larm om att hon blivit överfallen av två maskerade gärningsmän, som knivhögg henne i armen och slog sönder hennes bil. Nu åtalas kvinnan för två falska larm – och riskerar fängelsestraff.

På långfredagens natt larmades ett stort antal polispatruller till Ramdala i Karlskrona, där en kvinna uppgivit att hon blivit överfallen av två män. Kvinnan var anhörig till en polisman och brottet kopplades till makens yrkesutövning, vilket orsakade ett massivt polispådrag.

Men snart fattade polisen misstankar om att händelsen var ett påhitt.

Den här lappen satt på polismannens bostad när larmet ringdes in. Texten var ACAB, vilket är en förkortning av uttrycket All Cops Are Bastards. Foto: Polisens förundersökning

Åtalas för två falsklarm

I dag åtalades kvinnan för två fall av falsklarm. Det ena gäller de felaktiga uppgifterna att någon slagit sönder polismannens bil och rört sig utanför mannens hem, det andra gäller att hon själv skulle ha blivit angripen av två okända män och skuren med kniv.

Polisen har sedan tidigare, som SVT Nyheter Blekinge, avslöjat strukit notan för den kostsamma insatsen.

Erkänner i förhör

I förhör medger den åtalade att hon själv orsakat skadorna på bilen – och att hon skurit sig själv i syfte att få det att se ut som att hon hade blivit överfallen.

– Jag skäms jättemycket och känner skuld eftersom det inte bara var mig som det drabbade, säger kvinnan i förhör och menar att den bakomliggande orsaken till agerandet var hög psykisk belastning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer