Polisen har gjort årets trygghetsmätning i region syd. Foto: TT

Otryggheten minskar visar polisens nya undersökning

Publicerad

Otryggheten minskar och färre utsätts för brott. Den slutsatsen drar polisen efter årets trygghetsmätning i region syd. Polisen konstaterar att det kan uppfattas som motsägelsefullt efter senaste tidens sprängdåd och andra uppmärksammade brott.

Trygghetsmätningen gjordes i september. I de 58 kommuner som ingår i region syd visar mätningen att 82 procent inte utsatts för brott. Enligt polisen är det den högsta siffran som uppmätts.

– Utsattheten för brott fortsätter att minska och har minskat kraftigt sedan ett tiotal år. Detta gäller både våldsbrott och mängdbrott som stöld och skadegörelse, säger Mats Trulsson, som är ansvarig för trygghetsmätningar i region syd, i ett pressmeddelande.

Otrygghet minskar

Polisen pekar också på att mätningen visar en minskning av otryggheten.

– Vi ser att allt färre människor oroar sig för att utsättas för brott. Även om tryggheten ökar jämfört med förra årets mätning, är otryggheten ändå hög i förhållande till risken för att faktiskt utsättas för brott, säger Mats Trulsson.

”Kan uppfattas som motsägelsefullt”

Region syds biträdande polischef Jarl Holmström kommenterar också siffrorna.

– Att tryggheten verkar öka kan uppfattas som motsägelsefullt, när vi den senaste tiden upplevt flera grova brott som också fått stort medialt fokus. Men det finns många faktorer som påverkar om vi känner oss trygga eller otrygga. Grova brott påverkar i en riktning. I fall de boende uppfattar att polisen, tillsammans med kommunerna, aktivt arbetar och reagerar på de störningar som de boende uppfattar så påverkar det i andra riktningen, säger Jarl Holmström.

Polisens trygghetsmätning

Visa

Årets trygghetsmätning i de 58 kommuner som ingår i region syd har skickats ut till cirka 71 000 personer i åldrarna 16 till 85 år.

61,5 procent har svarat.

Frågorna handlar bland annat om hur de som svarar upplever utsatthet för brott, oro att utsättas för brott, otrygghet och polisens lokala arbete.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer