Foto: SVT

Ovaccinerade unga vuxna inlagda för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas kraftiga ökning av covid-patienter på Blekingesjukhuset beror på ovaccinerade 80- och 90-talister, säger nu Blekinges smittskyddsläkare.

– Det är de som har varit inlagda nu under november, relativt unga personer som inte är vaccinerade, säger Bengt Wittesjö.

Sedan helgen har antalet inlagda på Blekingesjukhuset som vårdas för covid-19 ökat från två till sju personer, varav en får intensivvård. Det är den högsta siffran i länet på lång tid, och den beror främst på ovaccinerade unga vuxna enligt smittskyddsläkaren.

– Den huvudsakliga smittspridningen ser vi fortfarande bland barnen, men de har föräldrar som riskerar att bli allvarligt sjuka. I november har de inlagda varit 80- och 90-talister som inte är vaccinerade, och det är just de grupperna vi har tjatat ganska mycket om att det är där vi har sämst vaccinationstäckning, säger Bengt Wittesjö.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.