Foto: SVT/Erik Alfredsson

Oväntade miljongåvan från gymnastikprofilen: ”Jättevälkommet”

Uppdaterad
Publicerad

När gymnastikprofilen och Ronnebyflickornas grundare Brita Johansson gick bort i våras, 101 år gammal, valde hon att testamentera miljonbelopp – till Fridlevstads hembygdsförening.

– Vi trodde vi skulle få lite möbler eller så, så jag blev lika överraskad som glad, säger Lennart Lindqvist, ordförande i hembygdsföreningen.

Brita Johansson flyttade till Fridlevstad 1921, när hon var två år gammal. Därefter följde ett liv vigt åt gymnastiken, först som gymnastiklärare och sedan som grundare av Ronnebyflickorna 1963, där hon var aktiv i stort sett ända fram till sin död.

Så när Fridlevstads hembygdsförening kallades till bouppteckningen efter bortgången höll de på att trilla av stolarna, något BLT var först med att rapportera.

– Vi trodde vi skulle få lite möbler eller så till vårt museum. Men det visade sig att hon testamenterat allt till oss och till Hällevikslägret. Det taxerade värdet på hennes fastigheter är runt nio miljoner kronor, så vi tror att vi kommer få mellan tre och fyra miljoner, säger Lennart Lindqvist, ordförande i hembygdsföreningen.

För hembygdsföreningen kommer pengarna väl till pass. Museibyggnaden från 1700-talet behöver rustas upp, och om fyra år firar föreningen hundraårsjubileum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.