Foto: Hanna Franzen, TT

Över 5000 ogiltiga röster i Blekinge

Publicerad

Över 5000 av rösterna från Blekingeborna kan kastas direkt i papperskorgen då de räknas som ogiltiga. En stor majoritet är vanliga blankröster, men det handlar också om dubbla valsedlar i kuverten och felaktiga namn som skrivits på lappen.

Att rösta blankt innebär att rösten blir ogiltig. Till riksdagsvalet var det närmare 1000 av de som röstade i länet som valde att lägga en blankröst. Totalt till riksdag-, landsting- och kommunval var det 4130 röster från Blekinge som var blanka.

Men det finns också andra anledningar till att en röst blir ogiltig. Av de över 300 000 röster som las i valurnorna från Blekingeborna i de tre valen var det 5408 som blev ogiltiga.

Skrivit telefonnummer

Förutom blankrösterna var det 1278 röster som också blev ogiltiga – och anledningarna var flera.

– Det som är vanligt är att man lagt i två valsedlar i samma kuvert. Kanske har man råkat få med ett annat partis sedel än det man tänkt rösta på. Det går ju inte för oss att gissa vilket som är rätt, så därför räknas det som ogiltigt, säger Karl Evald, valansvarig på länsstyrelsen i Blekinge.

Man får heller inte skriva någonting på en valsedel som kan röja ens egen identitet.

– Det är ganska ovanligt, men det har hänt att personer skrivit namn eller telefonnummer på valsedeln. Då registreras inte rösten, då den måste lämnas anonym.

Det förekommer också att personer skriver icke anmälda partier på valsedeln, eller helt påhittade partier.

Fler än vid förra valet

Flest ogiltiga röster lämnades in i landstingsvalet, totalt 2142 ogiltiga röster. I kommunvalen var det Karlskronaborna som lämnade in flest ogiltiga röster. 619 personer röstade blankt i valet till kommunfullmäktige i Karlskrona.

I Blekinge var det över 1000 fler ogiltiga röster i år än vid förra valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet