Hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson om färre operationer i Blekinge under pandemin. Foto: SVT/TT

Över tusen färre operationer i Blekinge förra året

Publicerad

Förra året var det 1 300 operationer färre som genomfördes i Blekinge än 2019. Orsaken var att Region Blekinge sköt upp planerade operationer för att prioritera covid-vården på grund av coronapandemin.

Under 2019 utfördes 12 919 operationer i Blekinge. Under coronapandemin sjönk antalet förra året till 11 619 utförda operationer.

– När vi gick in i pandemin fick vi göra en paus i den vård som kunde anstå. Det berodde på den bristande tillgången till skyddskläder, läkemedel och så vidare, säger Region Blekinges hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.

Operationer skjuts upp

Efter att Region Blekinge började operera i fatt under hösten måste nu fler operationer skjutas upp på grund av den pågående andra vågen av smittspridningen.

– Just nu har vi pausat den vård som kan anstå, beroende på att nu behöver vi våra medarbetare till covid-vården, säger Kjell Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.