Bilden är från dykningar tidigare i år. Foto: Arkiv

Oviss framtid för Gribshunden

Publicerad

Det råder delade meningar om vad som ska göras med det resterande vraket från skeppet Gribshunden utanför Ronneby.

På ett sätt går det att säga att skeppet redan har gått sitt öde till mötes, men det stämmer inte längre fullt ut. För nu är diskussionerna i forskningsvärlden igång om vad som ska göras med vraket som ligger utanför Stora Ekön utanför Ronneby.

– Många vill att det bärgas, men det finns oerhörda svårigheter i det. Vraket ligger spritt och är väldigt gammalt, så det måste göras på rätt sätt. Andra menar att det bör ligga kvar så man kan göra fler undersökningar på platsen, säger Marcus Sandekjer, länsmuseichef i Blekinge.

Världskänt vrak

Just vrakets ålder och relativa intakthet har gjort Gribshunden världsberömt. Därför är forskare från flera olika länder med i diskussionerna om det danska skeppet som sjönk år 1495.

– Det är ett otroligt fynd, och just att det är byggt på ett liknande sätt som spanska skepp från den tiden visar att vi européer kanske hade mer gemensamt än vad man tidigare trott, säger Maria Intxaustegi, marinarkeolog från Universidad del País Vasco i Spanien.

Det formella beslutet fattas av Länsstyrelsen i Blekinge, men det är ännu alldeles för tidigt att säga vad som kommer att ske.

– Det kommer nog bli en del ytterligare diskussioner, säger Marcus Sandekjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.