Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rebecka Svensson, skuldrådgivare på Karlshamns kommun, berättar att Oxycontin-missbruk kan leda till stora skulder. Foto: Cajsa Sjöbeck/SVT

Ny studie: Missbruk av Oxycontin ökar risken för skulder

Publicerad

Rapporten ”Ung och skuldfri” visar att skulder är en påtaglig följd av drogmissbruk bland unga. Där pekas särskilt läkemedlet Oxycontin ut som den drog som kan leda till de största skuldsummorna av alla droger.

Rebecka Svensson, budget- och skuldrådgivare på Karlshamns kommun, berättar att studien påvisar en ökad risk för större skulder om man har hög inkomst under ett redan aktivt drogmissbruk.

– Ju högre inkomst man har desto större lån får man ta, något som ökar risken att man tar de pengar man kan för att finansiera sitt missbruk. Då handlar det ofta om flera hundra tusen kronor, säger Rebecka Svensson.

Skuldsättningen bland unga i Karlshamn tenderar även att öka över tid, något som skiljer sig från övriga Blekinge. Rebecka Svensson säger vidare att skulderna skapar stor psykisk ohälsa och att man som missbrukare riskerar att vara kvar hos Kronofogden under väldigt lång tid.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet