Den tidigare Panncentralen-ledaren Sebastian Chavez flyttade delar av bidraget från Boverket till sin egen förening Ung Styrka. Foto: SVT

Panncentralens ledare flyttade Boverkspengar till egen förening

Publicerad

Flera gånger bröt Panncentralen mot Boverkets regler och använde miljonbidraget till annat än vad pengarna var avsedda för.

Bland annat flyttade den tidigare ledaren Sebastian Chavez delar av bidraget till sin egen förening Ung Styrka.

Syftet med Boverkets stöd på drygt 1,5 miljoner kronor till projektet ”Ungas hus i huset” var tydligt: pengarna skulle användas till att färdigställa lokalerna samt ungdomsaktiviteter – bland annat kafé och musikstudio i Kungsmarken.

Men SVT Nyheter Blekinges granskning visar att pengarna även gått till att täcka löner i den löpande verksamheten – utanför Boverkets projekt. Något som bekräftas av flera tidigare anställda.

Granskningen av Panncentralen

– Är pengarna slut i ett projekt får vi kicka in pengar från ett annat projekt. Kommer det inga pengar, då får de varsla mig, säger Sebastian Chavez, som till stor del avlönats med bidraget från den statliga myndigheten.

Samma bild ger den tidigare kassören Birgitta Möller, som i en intervju i december förra året sa:

– Vi har inga grundbidrag och därför får vi plocka lönekostnader i varje projekt.

Gav pengar till egen förening

Men det upplägget strider mot Boverkets bidragspolicy.

– Pengarna ska bara gå till den som har arbetat i vårt projekt – inte till verksamheten i stort, säger avdelningschef Peter Fransson.

SVT Nyheter Blekinges granskning visar också att delar av pengarna från Boverket har förts över till Ung Styrka – en förening som Sebastian Chavez själv har startat och drivit – samtidigt som han har varit anställd på Panncentralen.

– Boverkets pengar har stöttat upp Ung Styrka som gjort aktiviteter i samverkan med Panncentralen, säger han.

Uppgifterna blir nu en del i Boverkets utvidgade granskning av Panncentralens projekt.

– Är det så, så är det inte okej. Då behöver vi agera på det, säger Peter Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet