Börje Dovstad (L), Sandra Bizzozero (S) och Christopher Larsson (SD). Foto: SVT

Partierna splittrade om ursäkt till rektorsfamiljen

Uppdaterad
Publicerad

Familjen önskar en offentlig ursäkt – och 900 namn på listor har lämnats in till kommunen för att efter fem år få till ett avslut i fallet med Yaras tidigare rektor Johan Johansson. Men flera av Karlskronas ledande politiker är tveksamma.

I slutet av förra veckan var personerna bakom rektorfamiljens stödgrupp på plats i kommunhuset och överlämnade namnlistor med 900 namnteckningar till kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Gruppens företrädare upprepade också de krav som tidigare framförts: att Johan Johanssons anhöriga ska få en offentlig ursäkt – och att kommunen ska ta ett ekonomiskt ansvar för rektorns fortsatta rehabilitering.

Fallet Yara

– Jag har fört samtal med familjen för att hitta en lösning och jag kan säga att den dialogen inte är slutförd. Frågan är inte körd i botten och jag vill inte stänga dörren, men för att komma vidare behövs ett politiskt direktiv, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Stängdes av

I augusti förra året – drygt fyra år efter den då djupt deprimerade rektorns självmordsförsök – beslutade Försäkringskassan att klassa rektorns psykiska tillstånd som en arbetsskada. Enligt beslutet uppkom arbetsskadan den 12 maj 2014 – samma dag som delar av den dåvarande kommunledningen på en presskonferens meddelade att rektorn stängts av från sin tjänst.

Bakgrunden var att kommunledningen ansåg att rektorn inte fullföljt sina skyldigheter och tagit ansvar kring den åttaåriga skoleleven Yara – som brutalt mördades av släktingar på valborgsmässokvällen samma år.

Senare kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att rektorn i själva verket följt kommunens interna rutiner.

Centern säger nej

Men frågan är om kommundirektör Carl-Martin Lanér kommer vidare. SVT Nyheter Blekinge har ställt frågan om en offentlig ursäkt till samtliga gruppledare – och svaren skiftar.

Bara Centerpartiet säger tydligt nej. Liberalernas gruppledare Börje Dovstad vägrar svara på frågan vad partiet tycker och hänvisar till kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S).

Hon tror inte att en ekonomisk uppgörelse med familjen är möjlig.

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ge kommundirektören fortsatt mandat att hitta en lösning.

– Finns det nu en möjlighet att avsluta ärendet, så ställer vi oss bakom det, säger gruppledare Christopher Larsson (SD).

Så ställer sig partierna till en offentlig ursäkt

Magnus Larsson (C):

– Det är en svår fråga på många sätt. Ärendet har prövats rättsligt och det har gjorts flera rapporter, som också visat att det funnits brister från vår sida. Detta har vi varit tydliga med. Men hur behjärtansvärt det än må vara, så tror jag att vi måste hålla en linje. Att göra någonting annat nu vore att gå emot all tänkbar praxis, så svaret från oss är nej. ​

Christopher Larsson (SD):​

– Att röra den frågan är fortfarande som att peta med en pinne i ett öppet sår och det finns så mycket som jag önskar att kommunen som arbetsgivare skulle ha gjort annorlunda. Om kommundirektören Carl-Martin Lanér nu ser en möjlighet att avsluta ärendet, så ställer vi oss bakom det. Ärendet är ju klassat som arbetsskada och vi måste bli bättre på att ta hand om och hjälpa vår personal som drabbas av sjukdom. Vi har fullt förtroende för kommundirektören. ​

Börje Dovstad (L):​

– Vår uppfattning är att det är en fråga för kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S).​

Men hon kan väl inte svara för vad Liberalerna tycker?​

– Det är vår hållning. ​

Camilla Brunsberg (M):​

– Det har gjorts utredningar som visat på brister och jag tycker att det är viktigt att dessa tydliggörs. Jag vet att kommundirektör Carl-Martin Lanér har fört en dialog med familjen, men innan jag vet vad konkret som föreslås så avvaktar vi med att ta ställning. Kommundirektören måste i så fall först lyfta frågan till en politisk nivå.

Sandra Bizzozero (S):​

Att bevilja någon ekonomisk ersättning eller kompensation blir svårt. Men jag har inget problem med att kommundirektören hänvisar till de brister som framkom i den rapport som gjordes efter händelsen.​

Emma Hilborn (V):​

Att kommundirektören för en dialog med familjen tycker vi är en bra start. Familjen har ju önskat ett avslut i många år nu, så spontant känner jag att det vore rimligt att hitta en lösning. Exakt hur den ska se ut får vi diskutera internt i partiet. ​

Billy Åkerström (KD):​

Kristdemokraterna ställer sig bakom det arbete som kommundirektör Carl-Martin Lanér påbörjat. ​

Olle Hilborn (MP):​

Vi har fullt förtroende för att kommundirektören fattar ett klokt beslut och ser till att det blir ett så bra avslut som möjligt för alla inblandade i den här tragiska händelsen. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet