Foto: SVT/TT

Partiledning petade toppnamn – Westrup ny SD-etta

Uppdaterad
Publicerad

Blekingedistriktets förslag till riksdagslista för Sverigedemokraterna kastades om – av partiledningen. Nytt förstanamn: Nicolas Westrup.
– Det trodde jag aldrig, säger han.

När Blekinges distriktsledning spikade partiets riksdagslista hamnade Westrup på plats två – bakom partiets Ronnebyordförande Bengt Johansson.

Men eftersom Sverigedemokraternas verkställande utskott har möjlighet att överpröva utformningen av länslistorna gjordes från centralt håll flera förändringar på Blekingelistan.

Nicolas Westrup flyttades upp till plats ett – och det föreslagna toppnamnet Bengt Johansson petades ner till plats tre.

På andraplats satte partiet in Camilla Karlman i Karlskrona – som inte ens fanns med på Blekingedistriktets lista.

– Jag kandiderade sent, men är glad och ödmjuk inför det förtroende som valstaben visat mig.

Och Lotta Antman i samma kommunförening hamnade plötsligt helt utanför riksdagslistan.

”Hedrad och glad”

– Jag vet inte varför partiledningen kastade om, men för egen del är jag mycket glad och hedrad. Det är stort för mig eftersom jag länge haft ambitionen att bli riksdagsledamot, säger Nicolas Westrup.

Han nåddes av beskedet under tisdagen.

– Jag blev chockad, faktiskt.

Hur har verkställande utskottet resonerat tror du?

– Kanske att jag är ett lite mer känt namn. Men samtidigt vågade jag inte hoppas på det. Det är ju ingen hemlighet att jag jobbar av en skuld hos Kronofogden. Den är på runt en miljon kronor i dag och uppstod efter att två företag jag drev gick omkull.

”Förvånad och besviken”

Inte någon av de personer som flyttats eller petats från listorna har, enligt uppgift till SVT, fått någon förhandsinformation om justeringarna på listorna. Förändringar bland kandidaterna ska ha skett hos flera SD-distrikt runt om i landet.

Bengt Johansson säger så här om partiledningens agerande:

– Det är klart att jag är förvånad och besviken, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Men partistyrelsen har väl gjort en annan bedömning än distriktet och då får jag i stället överväga om jag ska driva en personvalskampanj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet