Foto: SVT

Patient fick lugnande medicin elva gånger på en natt

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska på Blekingesjukhuset i Karlshamn gav en patient lugnande medicin elva gånger på en natt – utan att kontakta läkare. Nu får sjuksköterskan kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten hade haft en hjärnblödning och visade stark oro. Under en natt ska sjuksköterskan därför ha givit mannen lugnande – vid totalt elva tillfällen.

Sjuksköterskan ska dessutom inte ha kontaktat läkare för bedömning, vilket IVO bedömer att hen borde ha gjort.

Karlshamn

Sjuksköterskan får nu kritik från Inspektionen för vård och omsorg som bedömer att sjuksköterskan inte handlade patientens orostillstånd på ett korrekt sätt, då den narkotikaklassade medicinen delades ut vid så pass många tillfällen under bara ett fåtal timmar.

Enligt anhöriga satt sviter av medicineringen i en lång tid.

Sköterskan får också kritik för att inte ha övervakat patientens urinblåsfunktion på rätt sätt. På morgonen upptäcktes nämligen att patienten hade en överfull urinblåsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet