Patienter ersätts efter felaktiga fakturor

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals fakturor från Landstinget Blekinge skickades ut till fel adresser, vilket röjda sekretessbelagda patientuppgifter. Nu har fyra personer i Blekinge fått utbetalt skadestånd.

– Nu hoppas vi att det här inte kommer hända igen, säger Monica Magnusson, ekonomidirektör på Region Blekinge.

Fakturorna hamnade i fel kuvert och skickades ut tillsammans med andra fakturor i juli 2017. Enligt Landstingsservice var det en leverantör som begått misstaget som gjorde att de felaktiga fakturorna skickades ut. Nu har fyra av de drabbade patienterna fått ersättning för felskicket, vilket BLT var först med att rapportera om.

3000 kronor får de drabbade i ersättning vilket regionen kom fram till efter att ha tittat på en dom från Högsta domstolen från 2013.

– Man har fastställt att man bör betala betala ut för ersättning för kränkning som är mindre allvarlig men inte helt obetydlig, och rekommenderar då ett schablonbelopp på 3000 kronor, säger Monica Magnusson.

Flera andra landsting drabbades också av leverantörsfelet. Region Blekinge kommer inte betala ut skadestånd till några fler än de fyra patienter som begärt ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.