Foto: TT

Tog in nya patienter – trots coronautbrott på kirurgen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att personal på kirurgavdelningen testats positivt för covid-19 fortsatte nya patienter att skrivas in på avdelningen.

– Det är klart att det inte var bra, säger verksamhetschef Claes Hjalmarsson.

Nu vittnar flera vårdtagare om brister i säkerheten – och ifrågasätter sjukhusets agerande.

I början av förra veckan konstaterades att två personer i personalen på kirurgavdelningen testats positivt för covid-19. Under veckan testades ytterligare ett par personer positivt för viruset – och totalt 16 personer hölls hemma från vårdavdelningen.

Trots att regionen visste att personal på avdelningen blivit smittad av coronaviruset fortsatte patienter att skrivas in på avdeningen.

Corona i Blekinge

– Ja. Det skrivs hela tiden in patienter på en sådan avdelning, säger Claes Hjalmarsson, verksamhetschef vid kirurgkliniken.

”Hade ingen skyddsutrustning”

På torsdagen avled en kvinna i 70-årsåldern som vårdats på kirurgen – och det blev senare känt att hon sannolikt smittats av covid-19 på avdelningen. Ytterligare en person, som nu intensivvårdas, har sannolikt smittats på avdelningen och regionen beslutade att införa intagningsstopp.

SVT Nyheter Blekinge har talat med flera personer som antingen vårdats eller haft anhöriga som vårdats på avdelningen under förra veckan. De ifrågasätter nu säkerheten på sjukhuset.

– Jag tycker det känns konstigt att de visste om att det var smittspridning bland personalen men inte gjorde något. De sa ingenting till mig och de hade ingen skyddsutrustning när de vårdade mig, säger en person som var inlagd på kirurgavdelningen förra veckan.

En annan säger:

– Det är anmärkningsvärt. Man skyddar väl de personer som är sjuka? Det känns som det är stor skillnad på säkerheten mellan regionerna.

”Skadan redan skedd”

Claes Hjalmarsson menar att sjukhuset agerat enligt de riktlinjer som finns, men säger också:

– Det är klart att det inte var bra att göra det, men vid det tillfället var skadan redan skedd.

Hur ser du nu på att ni fortsatte att ta in nya patienter under veckan trots smittspridningen?

– Vi kommer alltid att ha personal som är förkylda och kan inte stänga av all sjukvård för det. Det är hela tiden ett ställningstagande var gränsen går, säger Claes Hjalmarsson.

Öppnar avdelningen igen

Under måndagseftermiddagen meddelade Region Blekinge att de åter öppnar kirurgavdelningen efter intagningsstoppet. Av 101 prover som togs på personalen har ett fall konstaterats.

– Det innebär att vi inte kan se att vi har någon utbredd smitta av covid-19 på avdelningen, utöver den personal som sedan tidigare konstaterats ha blivit sjuk, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

– Utifrån detta resultat öppnar vi nu vår verksamhet igen, säger kirurgklinikens verksamhetschef, Claes Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet