Patrik Gustafsson dödförklarades – av misstag. Foto: Privat

Patrik, 50, dödförklarad av misstag: ”Blev chockad”

Publicerad

Patrik Gustafsson, 50, från Karlskrona lever – och mår bättre än på många år.
Men enligt kommunens överförmyndarnämnd är han död.
– Jag blev både chockad och ledsen när jag såg brevet.

Det var via sin gode man som Patrik Gustafsson i Karlskrona i torsdags fick beskedet att han dödförklarats i en skrivelse från en handläggare  på kommunens överförmyndarnämnd.

I brevet står det att 50-åringen har ”avlidit” och att det så kallade ställföreträdarskapet därför skulle upphöra.

– Det är kränkande och sårande. Jag har det senaste året kämpat för att få ordning på mitt liv, jag har tagit del av viktiga bitar och när allt äntligen börjar falla på plats så får jag information om att jag tydligen är avliden.

Ska ta det vidare

Patrik Gustafsson i Karlskrona har tidigare arbetat många år inom kommunens skolor, men betecknar sig nu själv som ”kulturarbetare”. När han för cirka två år sedan återvände till Blekinge ansökte han självmant om en god man, bland annat för att få ordning på sin ekonomi.

– Jag försöker leva ett normalt liv, men det har varit många hinder på vägen. Jag nöjer mig inte med en ursäkt utan tänker ta det vidare genom min advokat.

När Gustafsson under fredagen berättade om misstaget på sociala medier fick han också en och annan skämtsam kommentar – som anspelar på hans gudstro.

– Det finns några som skojar och säger att jag blivit återuppstånden.

”Mänskliga faktorn”

Överförmyndarnämndens avdelningschef Birgitta Jönsson fick kännedom om händelsen under fredagen och beskriver det inträffade som ”beklagligt”.

Förklaringen är att ansvarig handläggare glömde att justera ett standardförmulär som normalt används vid byte av god man.

– Det är den mänskliga faktorn som ställt till det här. Det hela beror på slarv och jag kan inte annat än att beklaga. Jag ska söka den drabbade personligen och be om ursäkt, säger Birgitta Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer