Kristina Andersson är pensionerad undersköterska och timvikarierar inom äldreomsorgen i Karlskrona. Foto: SVT

Pensionärer hjälper de äldre inom vården

Publicerad

Runtom i landet har kommuner svårt att hitta sommarpersonal inom äldreomsorgen. I Karlskrona kommun har äldreförvaltningen löst bemanningen i sommar genom att flera platser fylls av pensionärer.

En som hjälper till året runt som timvikarie är Kristina Andersson som gick i pension vid 63 års ålder efter många år som undersköterska och snabbt insåg att det var för tidigt.

– Jag tyckte det var drygt att gå hemma så jag kontaktade kommunen och frågade om jag fick börja som timvikarie, säger hon.

Det var en hjälp som tacksamt togs emot. Nu anger Kristina när hon är tillgänglig för jobb och när hon vill vara ledig.

Så du är pensionär när du vill och jobbar när du vill?

– Jajamen, man kan inte ha det bättre än jag.

Kastanjens dagverksamhet i Fridlevstad. Foto: SVT

”Tar emot dem med öppna armar”

Att ta hjälp av pensionerade vårdare är något som Pelle Nordensson, områdeschef för daglig verksamhet inom äldreförvaltningen i Karlskrona kommun, ser väldigt positivt på.

– Det här är väldigt erfarna och otroligt kompetenta personer som vi får in. De har ett långt arbetsliv bakom sig och jobbet består mycket av samtal om gamla tider. Då tillför de äldre vikarierna mycket, säger han.

Med tanke på att arbetet inom just daglig verksamhet ofta inte är särskilt fysiskt påfrestande ser Pelle Nordensson gärna att de pensionerade vikarierna fortsätter jobba länge.

– Så länge de själva orkar och tycker att det är kul så tar jag emot dem med öppna armar. Det är fantastiskt roligt, säger Pelle Nordensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.