Tommy Andersson, som tidigare arbetat som ordningsvakt i Ronneby, tycker att politikerna borde väntat med att göra en anmälan om paragraf 3-område. Foto: SVT

Pensionerad ordningsvakt kritisk mot beslut om paragraf 3-område

Det är ett förhastat beslut att göra delar av Ronneby till ett paragraf 3-område. Det tycker Tommy Andersson som själv arbetat som paragraf 3-ordningsvakt i Ronneby.
Hans erfarenhet är att det blir en nödlösning.

Mellan 1998 och 2007 arbetade Tommy Andersson som ordningsvakt i Ronneby. Då var det mycket bråk och politikerna beslöt att göra delar av Ronneby ett paragraf 3-område.

Under sena kvällar gick han i Brunnsparken och i de centrala delarna av stan för att motverka stök. Med sin erfarenhet är han kritisk till att delar av Ronneby kan bli ett paragraf 3-område och tycker beslutet är förhastat.

– Man måste ta det lite lugnare och inte få panik. Det här kan lösas på andra sätt, säger Tommy Andersson.

”Var värre då”

När han arbetade som ordningsvakt var skadegörelse ett stort problem och Tommy Andersson fick även reda ut många bråk mellan ungdomsgäng som samlades bland annat i Brunnsparken. Han upplever att situationen var värre då.

– Det var mycket slagsmål och misshandel. Det var tufft många gånger, säger han.

Han arbetade då som ensam vakt men hade ett nära samarbete med de poliser som arbetade på polisstationen i Ronneby, något han saknar idag.

– Det bästa lösningen hade varit att ta in fältassistenter och poliser som är stationerade här och ägnar sig åt Ronneby helt och hållet, säger Tommy Andersson.

Känsla av otrygghet

Bakgrunden till att kommunen ansöker om att delar av stan återigen ska bli ett paragraf 3-område är att många Ronnebybor uttryckt att de känner sig otrygga på stan. Men att det skulle vara annorlunda förr, förändrar inte bilden av Ronneby som en otrygg plats, menar Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är lite farligt att jämföra med hur det var förr, för det är ändå en upplevd känsla som finns hos allmänheten.

Roger Fredriksson (M) tillägger att man satsar på flera områden och inte bara genom att ansöka om ett paragraf 3-område.

– Vi satsar på fritidsgårdsverksamhet och skolan arbetar man med de här frågorna, säger han.

Vänta på resultat

Tommy Andersson tycker att politikerna borde väntat med ansökan och istället väntat och sett vad de andra insatserna gav för resultat.

– Låt alla samällsinstanser få hjulen att rulla och gör en bedömning efter det. Man måste ha lite is i magen, säger han.

Det var i början på januari som kommunstyrelsen i Ronneby beslutade att ansöka om att göra delar av staden till ett paragraf 3-område. Polismyndigheten kommer sedan ta beslut om så blir fallet. Om beslutet går igenom innebär det att ordningsvakter som finns på stan får särskilda befogenheter till exempel när det gäller avvisning av personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer