Foto: TT

Brukare fotograferades i duschen – nu skärper kommunen reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två anställda inom äldrevården i Sölvesborg fotograferade en brukare i duschen och lade ut bilden på nätet, ska kommunen nu sätta upp regler för hur privata mobiler får användas på jobbet.

Efter att omsorgsförvaltningen i Sölvesborg fick veta vad som hade hänt, polisanmäldes händelsen och de två inblandade medarbetarna fick avsluta sina anställningar. Även en anmälan enligt Lex-Sarah gjordes till Inspektionen för vård och omsorg.

I kommunens egen utredning, som presenteras i ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, visade det sig att det inte funnits någon policy för sociala medier och mobiltelefoner.

De riktlinjer som finns när det gäller användning av mobil i tjänsten, gäller inte privata mobiler, dessutom visste inte personal inom omsorgen om riktlinjerna.

Nu skriver kommunen att de kommer ta fram riktlinjer för mobiltelefoner och sociala medier, samt att omsorgspersonal har blivit tillsagda att vara restriktiva med att använda sin privata mobiltelefon på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.