Byggnad 13 på Blekingesjukhuset är hälsovådlig att jobba i. Foto: SVT

Personal jobbar i hälsofarlig miljö

Uppdaterad
Publicerad

Byggnad 13 på Blekingesjukhuset döms ut av Arbets- och miljömedicin Syd.

Byggnaden är inte lämplig för personal att arbeta i och det finns risk att personal drabbas av astma, bronkit och luftvägsinfektioner.

Arbets- och miljömedicin Syd har på begäran av huvudskyddsombuden på Blekingesjukhuset granskat flera rapporter om inomhusmiljön i byggnad 13 och dess påverkan på hälsan.

I byggnad 13 finns bland annat logopedmottagning, specialisttandvård, ögonmottagning, öronoperation, psykiatri och kontor för administration och förvaltning.

Många klagomål

Personalen där har länge klagat på otillräcklig ventilation, lukter, buller, temperaturavvikelser och dålig belysning.

I utlåtandet konstateras att byggnad 13 har omfattande fuktskador samt inomhusmiljörelaterade problem på grund av långvarigt bristande underhåll.

Arbets- och miljömedicin Syd skriver i sitt utlåtande att byggnaden i dagsläget inte är lämplig för personalen att stadigvarande arbeta i.

Möte idag

Idag träffar landstingsledningen huvudskyddsombuden och cheferna för de berörda verksamheterna. På mötet diskuteras de åtgärder som ledningen föreslagit i väntan på att byggnaden rivs för att i framtiden ge plats åt ett parkeringhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.