Bilden till höger visar flaskan med handsprit, som stod i de boendes städskåp. Foto: Privat/SVT

Personal placerade handsprit – i missbrukares städskåp

Uppdaterad
Publicerad

Här i ett olåst städskåp på det kommunala behandlingshemmet i Karlskrona ställde personal en hel flaska handsprit. En klient upptäckte flaskan – och slog larm.

– En mycket allvarlig incident, säger enhetschef Göran Mattsson.

Det var när en av de intagna på behandlingshemmet öppnade skåpet som mannen upptäckte en stor flaska handsprit bland rengöringsmedel och dammsugarpåsar.

Fyndet, med ett innehåll som alkoholmissbrukare kan berusa sig med,  lämnades direkt över till ansvarig personal på plats.

– Jag reagerade och tänkte att det här är ju så olämpligt som det kan bli, att förvara handsprit i ett öppet skåp i rum där vi som har en behandlingsplats vistas, säger mannen som hittade flaskan.

Enligt enhetschefen Göran Mattsson var det en olycklig omständighet som gjorde att spritflaskan hamnade i skåpet.

– Det är givetvis helt oacceptabelt och vi har i efterhand förtydligat våra rutiner om vad som gäller. Det här var en ny medarbetare som agerade obetänksamt. Tack och lov fick det mig veterligen inga konsekvenser, säger Göran Mattsson.

Olåsta personaltoaletter

Han vittnar också om att det vid flera tillfällen funnits tillgång till handsprit på personaltoaletten – som trots tydliga regler inte alltid stått låst. Den uppgiften bekräftas av flera personer med koppling till verksamheten.

– Det vi tydligt betonat är att handsprit endast ska finnas i låsta utrymmen och efter att jag fick kännedom om detta så har vi diskuterat saken i personalgruppen, säger Göran Mattsson.

Händelsen är inte anmäld, men den anställde som ställde ut flaskan jobbar inte längre kvar på hemmet.

Karlskrona Behandlingshem har i år funnits i 20 år och är en del av socialförvaltningens verksamhet. Hemmet har 15 platser och vänder sig till män över 18 år med missbruk av alkohol och narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.