– Tittar vi på Blekinges arbetsmarknad har vi kanske inte lika stor privat tjänstesektor som i storstäderna, som många gånger är ingångsjobb, säger David Fridlund, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Blekinge. Foto: Henrik Friberg/SVT

Personer med låg utbildning har svårare att etablera sig

Publicerad

Bara omkring 30 procent av personerna som kom till Blekinge som flykting 2015 räknas som förvärvsarbetare i dag. Utbildningsgraden har stor påverkan på hur lång tid etableringen tar.

Enligt Arbetsförmedlingen har jobb utan kvalifikationskrav minskat de senaste åren. Kraven kring formell kompetens i form av utbildning har ökat vilket också ökar tiden från arbetslöshet till arbete.

– Kraven på den svenska arbetsmarknaden är relativt höga. Det finns inte så många jobb som endast kräver en kort utbildningsbakgrund. Det spelar en stor roll i varför det ser ut som det gör, säger David Fridlund, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Fem år efter flyktingkrisen

”Tuffare läge på arbetsmarknaden”

Trots att det gått fem år sedan den stora flyktingkrisen är det bara omkring 30 procent av de som kom till Blekinge som flykting 2015 som har ett jobb. Bland mindre kommuner som Olofström, Sölvesborg och Ronneby är det ännu färre.

– Tittar vi på Blekinges arbetsmarknad har vi kanske inte lika stor privat tjänstesektor som i storstäderna, som många gånger är ingångsjobb, säger David Fridlund.

Han tror att branscherna där nyanlända lättast skulle kunna ta sig in är vård- och omsorg, och industrin som är stark i Blekinge. Hur lång tid det tar för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden skiljer sig från individ till individ men tidigare har snittiden varit sju år. De med en högre utbildningsgrund har oftast en kortare etableringstid.

– Signalerna vi får är att snittiderna har minskat. Sedan är inte det oberoende av hur arbetsmarknaden utvecklas och nu går vi in i ett tuffare läge på arbetsmarknaden. Tittar man på effekterna från pandemin drabbar det oftast först och främst unga och nyanlända, säger David Fridlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet