Brandövningsplatsen, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge. Foto: TT

PFAS-frågan tas upp i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om kommunalt vatten ska anses vara en produkt eller inte kommer att tas upp direkt av Högsta domstolen. Det beslutade Blekinge Tingsrätt.

I höstas lämnade PFAS-föreningen i Kallinge in en stämningsansökan mot det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö & Teknik. Bakgrunden är det utsläpp av PFAS-ämnen som förorenat dricksvattnet i Kallinge och delar av Ronneby.

PFAS-föreningen, som består av 174 drabbade, vill att Miljöteknik betalar skadestånd till de drabbade. Men avgörande har varit vilken lag som egentligen ska tillämpas – om det handlar om produktansvarslagen eller lagen om allmänna vattentjänster.

Vattenskandalen i Kallinge

LÄS MER: Stora konsekvenser om vatten ses som produkt

Unikt fall i Sverige

Fallet är unikt i Sverige men i USA har ett kemiföretag nyligen dömts till att betala motsvarade sex miljarder kronor till 3 500 personer som drabbats av att företaget förorenat dricksvatten med det liknande ämnet PFOA.

Men eftersom liknande fall inte prövats i svensk domstol förut måste det bestämmas vilken lag som ska tillämpas. Det som då kan avgöra hela ansvarsfrågan är om rätten anser att vatten är en produkt eller inte. Antingen väljer rätten att gå efter produktansvarslagen eller lagen om allmänna vattentjänster.

–  Skillnaden är hur strängt ansvaret är. Produktansvarslagen är en konsumentskyddade lagstiftning som är till för att skydda mot personskador som är orsakade av produkter. Om vatten inte är en produkt måste man visa att den som orsakat skadan har varit vårdslös vilket är betydligt svårare, säger Filip Bladini, universitetslektor skadeståndsrätt Göteborgs Universitet.

”Mycket goda nyheter”

Nu beslutar Blekinge Tingsrätt att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska prövas direkt av Högsta domstolen – genom en så kallad hissdispens. Det innebär att frågan tas upp direkt av högsta instans.

– Det är jättebra! Miljöteknik har försökt sätta käppar i hjulet sen dag ett genom att i princip klanka ner på allt i vår talan. Vilken domstol vi ska vara i, vilken lag som ska gälla och om det överhuvudtaget skett en skada. Att nu tingsrätten går på den här linjen sparar oss flera år av processkostnader. För oss är det mycket goda nyheter, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Är nöjda

Även Länsförsäkringar som företräder Ronneby Miljö & Teknik är nöjda med tingsrättens beslut.

– Detta är vad båda parter velat hela tiden, så det känns bra, säger rättschef Mats Svensson.

– Nu är det bara att avvakta och vänta på besked från Högsta domstolen.

De båda parterna har fram till den 17 juli på sig att sammanställa sina ståndpunkter.

Detta har hänt: Turerna i PFAS-skandalen

  • 16 december 2013: Vattenverket Brantafors i Kallinge stängs efter att det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik upptäckt förhöjda halter av det nu förbjudna ämnet PFAS (poly- och perfluorerade alkylsyror) i dricksvattnet.
  • Våren 2014: Provtagningar på boende i området visar på kraftigt förhöjda halter av PFAS-ämnen i blodet. Flera studier kring hälsoeffekterna av PFAS börjar genomföras, vid bland annat Lunds och Göteborgs universitet.
  • 27 november 2014: Försvarsmakten tar på sig ansvaret för att PFAS-ämnen hamnat i dricksvattnet. Det kommer från brandskum som använts på deras övningsplats på flygbasen F17 sedan 1980-talet.
  • 5 mars 2015: Drabbade Kallingebor bildar PFAS-föreningen, vars syfte är att ställa ansvariga till svars genom en rättsprocess.
  • 15 juni 2015: Regeringen avslår PFAS-föreningens ansökan om bidrag för att utreda hälsoeffekterna av de förhöjda PFAS-halterna.
  • 14 augusti 2015: PFAS-föreningen lämnar över skadeståndskrav till Försvarsmakten.
  • 2 mars 2016: En regeringsutredning riktar stark kritik mot myndigheternas arbete kring PFAS-skandalen.
  • 30 maj 2016: Försvaret har utrett hur deras anställda påverkats av användandet av brandskummet. Utredningen offentliggörs dock inte.
  • 20 juli 2016: PFAS-föreningen, med dess 174 medlemmar, lämnar in en stämningsansökan mot Ronneby Miljöteknik. De anser att det är kommunens ansvar att se till att dricksvattnet är tjänligt. De väljer att inte stämma Försvarsmakten.
  • 15 juni 2017: De båda parterna möts i rätten för första gången. Båda är överens om att frågan bör lyftas till Högsta Domstolen.
  • 26 juni 2017: Blekinge Tingsrätt beslutar att skicka ärendet direkt till HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet