Hösta Domstolen har nu meddelat prövningstillstånd i PFAS-frågan. Foto: TT/SVT

Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd

Publicerad

Frågan om kommunalt vatten ska anses vara en produkt eller inte kommer att tas upp direkt av Högsta domstolen. Det meddelar domstolen som nu beviljat prövningstillstånd.

Det är PFAS-föreningen i Kallinge som stämt det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö & Teknik. Bakgrunden är det utsläpp av PFAS-ämnen som förorenat dricksvattnet i Kallinge och delar av Ronneby.

PFAS-föreningen, som består av 174 drabbade, vill att Miljöteknik betalar skadestånd till de drabbade. Men avgörande har varit vilken lag som ska tillämpas, produktansvarslagen eller lagen om allmänna vattentjänster?

Olika lagar

Produktansvarslagen är en är en konsumentskyddade lagstiftning som är till för att skydda mot personskador som är orsakade av produkter.

Eftersom något liknande fall inte prövats i svensk domstol förut hävisade Blekinge tingsrätt i somras frågan till Högsta Domstolen som nu meddelat prövningstillstånd och att prouktansvarslagen är den lag som ska gälla i den fortsatta haneringen.

”Glädjande besked”

– Det här är ett glädjande besked. Det är ju ett tecken på att frågan är av mycket stor vikt inte bara för oss drabbade här i Ronneby, utan även för resten av svenska samhället. Detta är ju en viktig fråga för alla i Sverige som konsumerar dricksvatten, säger Herman Afzelius ordförande i PFAS-föreningen i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet