Brandövningsplatsen, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge Foto: TT

PFAS-värden kan halveras på några år

Publicerad

Mängden högfluorerande ämnen – så kallade PFAS – i en människokropp kan halveras på tre–fem år, visar en studie vid Göteborgs universitet.

Men barn som druckit vatten med höga halter PFAS får vänta tills medelåldern innan värdena blir normala.

– Då kan de ha kommit ner i halter som motsvarar resten av befolkningen, säger professor Kristina Jakobsson, en av forskarna bakom studien vid Arbets- och miljömedicin i Göteborg, till Sydöstran.

Vintern 2013 blev det känt att dricksvattnet i Kallinge och Ronneby innehöll höga halter av PFAS. Runt 5 000 barn och vuxna beräknas ha fått i sig de syntetiska framställda kemikalierna via dricksvattnet. Utsläppskällan var en brandövningsplats vid flygflottiljen F17.

Olika ämnen

PFOA, som förr användes i brandskum, är det PFAS-ämne som utsöndras snabbast, enligt studien.

– Det tar i medeltal 2,7 år innan halterna har halverats. Men det finns en stor individuell variation. För vissa går det snabbare, andra långsammare, säger Kristina Jakobsson till Sydöstran.

Ämnet PFHxS har en längre halveringstid, med ett medelvärde på 5,3 år, och PFOS har ett medeltal på 3,4 år.

Vissa människokroppar utsöndrar PFAS-ämnen snabbare än andra och forskarna ska nu försöka ta reda på varför.

– Vi ser tydliga variationer mellan olika människor på hur långsamt det går. Vi undrar vad det är som ligger bakom dessa påtagliga skillnader, säger Kristina Jakobsson till P4 Blekinge.

Bolag inför rätta

Omkring 170 personer i Kallinge och Ronneby har dragit det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik (Miljöteknik) inför rätta eftersom dricksvattnet har varit förorenat med PFAS i flera år.

Innan svensk domstol kan ta ställning till om Miljöteknik har ett skadeståndsansvar eller inte ska det fastslås vilken lag som ska tillämpas och Blekinge tingsrätt vill nu att Högsta domstolen (HD) tar ställning i frågan.

Bakgrund: Upptäcktes 2013

Hösten 2013: Länsstyrelsen i Blekinge genomför en utökad provtagning av miljögifter i grundvatten i länet.

November 2013: En första indikation på att det finns kraftigt förhöjda halter av perfluorerade ämnen i grundvattnet i Kallinge.

16 december 2013: Brantafors vattenverk i Kallinge stängs. Det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik har funnit höga halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier, i dricksvattnet. Misstanken väcks att en närliggande brandövningsplats på F17 är utsläppskällan.

Januari 2014: Försvarsmakten inleder ett fördjupat utredningsarbete på F17 och senare konstateras höga halter i grundvattnet liksom läckage ut i Ronnebyån.

Mars 2014: Blodprover på en grupp elvaåringar visar på mycket hög halt av PFAS i blodet i jämförelse med svensk allmänbefolkning och en lokal kontrollgrupp som inte har druckit av det förorenade vattnet.

20 september 2016: PFAS-föreningen stämmer det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik AB (Miljöteknik) vid Blekinge tingsrätt.

27 juni 2016: Tingsrätten beslutar att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska hissas upp till Högsta domstolen, som får ta ställning till om prövningstillstånd ska beviljas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.