Foto: Arkiv

Forskare: PFAS-gränsen är för hög

Uppdaterad
Publicerad

De svenska gränsvärdena för PFAS är för höga, menar en dansk forskare. Risken är bland annat att barn som exponerats för ämnena svarar sämre på vaccinationer.

Kallinge är ett av många ställen i landet där grundvattnet är förorenat av PFAS-ämnen. 2013 upptäckte man att PFAS hade läckt ut från F17 i Kallinge. Ämnet  används främst i brandsläckningsskum, impregneringsmedel och rengöringsmedel.

En stor giftskandal bredde ut sig.

Vattenskandalen i Kallinge

PFAS-ämnen kallas olika former av poly- och perflourerade substanser. De är långlivade i naturen.

Nu kritiserar den danska forskaren Philippe Grandjean Livsmedelsverkets rekommendationer över hur höga halter som får förekomma i dricksvattnet. Han tycker att gränsvärdet på 90 nanogram av olika PFAS-ämnen per liter vatten är för högt, det skriver Ny Teknik.

Svarar sämre på vaccinationer

Han menar att exponeringsgränsen för människor som redan har exponerats för stora mängder PFAS-ämnen bör ligga på noll, annars kan resultatet av vaccinationer försämras.

– Vi har gjort studier på mer än tusen barn och resultaten visar att ju högre PFAS-exponering barnen utsätts för, desto sämre svarar de på vaccinationer. Det leder till högre risk att barnen drabbas av infektionssjukdomar, säger Philippe Granjean till tidningen.

Han menar också att forskning i Danmark har visat att kvinnor som exponerats för höga halter av PFAS löper stor risk att få missfall.

– Vi kan också se att barn löper en ökad risk att drabbas av infektioner om mamman har haft höga koncentratoiner av PFAS i sitt blod. Vi vet att PFAS överförs till barnet via moderkakan och bröstmjölk.

Kommer att se över forskningen

Livsmedelsverket, den svenska myndighet som sätter gränsvärdena, är dock skeptiska till att ändra gränsvärdena beroende på vad bara en forskare säger.

– Det kommer ny forskning hela tiden, och det är forskning som måste sättas i sitt sammanhang. Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, går igenom alla studier kring PFAS och hälsoeffekter. Då kommer man också att titta på de här studierna av PFAS och antikroppssvar vid vaccinationer, och vi får se vad de kommer fram till, vilka studier som är tillräckligt bra, säger Anders Glynn, riskbedömare på Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet