Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen häktades den misstänkta mamman vid Blekinge tingsrätt. Foto: SVT/Naina Helén Jåma,TT

Efter hatstormen: Polisen anmäler hot mot misstänkta Ronnebykvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

De filmklipp som uppges visa hur en mamma i Ronneby brutalt misshandlar sin treåriga dotter har fått stor spridning i sociala medier – och resulterat i en hatstorm mot de två kvinnor som misstänks i ärendet.

Nu har polisen upprättat en anmälan om olaga hot.

Det var under måndagen som filmklippen fick spridning i sociala medier. Samma kväll greps och anhölls mamman, och följande dag greps ytterligare en anhörig kvinna.

I takt med att klippet spridits har tusentals kommentarer med hot och hat riktat mot kvinnorna i olika forum på internet.

Misstänkt barnmisshandel i Ronneby

Olaga hot

Enligt polisen utgör vissa av kommentarerna misstänkta brott, vilket gjort att myndigheten under onsdagen upprättade en anmälan om olaga hot. Något som Expressen var först med att berätta om.

– Det handlar om en enorm mängd kommentarer som stundtals är väldigt aggressiva mot de två misstänkta, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson till SVT.

I nuläget finns ingen misstänkt i ärendet.

– Vi har upprättat en allmän anmälan där man utreder allt kring detta. Det skulle inte fungera att göra en anmälan för varje kommentar, säger Thomas Johansson. 

Häktades under torsdagen

Under torsdagen häktades den misstänkta mamman, på sannolika skäl misstänkt för ett fall av grov misshandel och elva fall av misshandel. Själv erkänner hon samtliga tolv fall av misshandel, men menar att inget av fallen ska bedömas som grovt.

Den andra kvinnan släpptes på fri fot, men är fortfarande misstänkt för misshandel på sannolika skäl.

I klippet ovan berättar Thomas Johansson mer om den anmälan som gjorts. Och advokat Ängla Eklund förklarar vad som krävs för att någon ska dömas för grovt förtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt barnmisshandel i Ronneby

Mer i ämnet