Mannen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. Foto: TT/Arkiv

Polisen grep fel person – får betala skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen blandade ihop uppgifterna på två personer i Olofström, vilket ledde till att de en sen kväll i april grep fel person. Mannen som greps hade samma förnamn som den misstänkte och bodde på samma gata.

Den egentlige misstänkte hade anhållits i sin frånvaro misstänkt för någon typ av brott. Polisen fick då uppgifter om vilken gata mannen bodde på, samt vilket förnamn han hade. Vid en kontroll hittade polisen bara en person med det namnet på den aktuella gatan, vilket ledde till att de klockan tio på kvällen gick in i hans lägenhet och grep honom.

Men det skulle visa sig att det var helt fel person som gripits. Efter tre timmar uppdagades misstaget och mannen kunde släppas igen.

Olofström

I sin ansökan till Justitiekanslern menar mannen att han lidit stor skada av det inträffade, då alla omkringboende såg vad som hände och han känt sig utpekad som kriminell.

Nu dömer Justitiekanslern polisen att betala 10.000 kronor i skadestånd till mannen på grund av frihetsberövandet och den efterföljande husrannsakan som genomfördes i mannens lägenhet och bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olofström

Mer i ämnet